čtvrtek 24. dubna 2008

Proč je v metru tolik hezkých lidí 2?

Některé jevy jsou těžko pochopitelné a vysvětlitelné. Jev kdy potkáváme při cestě po jezdících schodech více hezkých lidí při cestě dolů je empiricky doložitelný a každý si to může ověřit.
Je to prostě fakt.


Když jsme kdysi na úsvitu dějin chodili s kamarádem sázet sazenice vína na Grébovku, tak jsme při cestě zpět potkávali v průměru 3 až 4 nadprůměrně krásné dívky, než jsme došli na zastávku tramvaje. Když se to stalo poprvé, bylo to příjemné, když se to však opakovalo pravidelně každý týden, obrátil se ke mě kamarád a řekl: „Ty tam snad musej někde padat ze skály, nebo co." Narážel tím na fakt, že na konci ulice je jenom park v příkré stráni, je večer, a výskyt množství nadprůměrně hezkých děvčat v této lokalitě se příčí zdravému rozumu.

Zklamu ty, kteří očekávají vysvětlení pomocí nadpřirozených úkazů, odrazům světla v atmosféře, nebo přetlaku krve v oblasti, která ovlivňuje úsudek o ženské kráse podle rčení: „Má ji? Má – tak je krásná." Ty dívky byly baletky a chodily do tréninkového sálu na konci ulice na hodiny baletu.
Situace v metru je však o něco složitější. Pokud vím, žádný baletní sál se tam nevyskytuje a ke všemu se jedná o hezké lidi obecně. Začneme tedy úvahu tím, že vyloučíme nadpřirozené jevy, různá kritéria estetičnosti, a také různé tlaky, ať už pocházejí z oblasti ledví, nebo z druhé strany.

Jaký je vztah mezi lidmi a hezkými lidmi?
Procentuálně by jich mělo být pořád stejně. Tedy aspoň podle normálního rozložení pravděpodobnosti. Normální rozložení pravděpodobnosti, známé též jako Gaussovo rozložení, a někdy také (podle tvaru křivky) pravděpodobnostní zvon nám říká, jakým způsobem bude rozložena pravděpodobnost nějaké vlastnosti za „normálních" podmínek. Jako příklad poslouží např. rozložení inteligence v populaci. Pokud budeme do prostoru osy x vynášet hodnoty IQ a na svislou osu počet jedinců v populaci, dojdeme k víceméně stejnému tvaru, jako má křivka normálního rozložení – málo mentálně postižených, málo opravdu chytrých, mraky průměrnosti. (Ostatně pro koho si myslíte, že se dělá reklama). Pokud budeme vynášet stejným způsobem hezkost, bude to velmi podobné.

Jediný způsob jakým je možné zvětšit počet hezkých lidí za „normálních" podmínek je takový, že zvýšíme množství lidí. Čím víc lidí bude, tím jich také bude víc hezkých. Poměrově jich bude sice pořád stejně, absolutně jich bude více. Jak už říkal Sherlock Holmes, pokud vyloučíme všechny nepravdivé závěry, ten který zůstane musí být správný, i když je nejneuvěřitelnější.

Dole v metru je víc lidí.





Související články:
Proč je v metru tolik hezkých lidí 1?
Proč je v metru tolik hezkých lidí 3?




.

6 komentářů:

  1. nerozumiem tomu velmi, jak ze dole v metre je viac ludi? ved pocet ludi ktori do metra vojdu sa musi rovnat poctu ludi ktori z neho vyjdu.

    OdpovědětVymazat
  2. [2] pira: Ať mě autor opraví, jestli to nepíšu správně, ale jde o to, že dole v metru jsou lidé víc \"nahuštění\". Zatímco k jezdícím schodům zhora přichází lidé víceméně rovnoměrně rozložení, když z metra vystupují a jedou tedy po schodech nahoru, jedou všichni naráz. Tedy v pravidelných intervalech jsou jezdící schody odspodu nahoru narvané lidmi, kdežto směrem dolů ne. takže když jedeme dolů, vidíme protijedoucích víc, když jedeme nahoru, vidíme jich míň. Je to tak?

    Jiná situace je v uhelných dolech, když máme výtah, který funguje na principu, kdy dolů i nahoru může vyvézt v jednom okamžiku stejnou váhu. Vzhledem k tomu, že po šichtě musí vyvézt nahoru i uhlí, začnou se nám dole velmi záhy hromadit horníci:)

    OdpovědětVymazat
  3. a ve vagónech je zase lidí docela málo a proto tam málokdy potkám někoho hezkého!

    OdpovědětVymazat
  4. [3] misstriss: \"Tedy v pravidelných intervalech jsou jezdící schody odspodu nahoru narvané lidmi, kdežto směrem dolů ne.\" Cize ked ideme hore, vydime vzdy priblizne rovnaky pocet ludi, ale ked ideme dole, je na schodoch ludi viac, ale iba ak prave prsilo metro, je to tak? Ale potom mi to vzdy nesedi. Alebo ta vysia koncentracia ludi v metre je v niecom inom?

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto vyčerpávající vysvětlení je v dalším článku, protože po jeho přečtení budou všichni spolehlivě vyčerpáni.
    http://vlada.bloguje.cz...-lidi.php

    OdpovědětVymazat